Zelený čaj

Sashiko Matsuki

Autorka: Sashiko Matsuki

Korektoři: Není k dispozici

Vytvořeno: 14.06.2015 10:20
Kategorie: Články od uživatelů
Zobrazeno: 2792x
Komentováno: 18x

Historie

Podle archeologických nálezů se zelený čaj pije už téměř 5000 let, a že poprvé se začal pěstovat

v Indii a Číně. Jak na svět tento nápoj přišel, není ještě dnes úplně známo, ale podle staré legendy za

něj vděčíme císaři Shen-nungovi, kterému prý při ohřívání vody do kotlíku omylem spadlo pár

čajových lístků. Císařovi nedalo vonící tekutinu neochutnat a tak to na jeden lok vypil. Překvapila ho

zvláštní a energií naplňující chuť. Vydal rozkaz k pěstování čajovníků a čaj se brzy rozšířil do celé Číny.

Zelený čaj se používá při tradiční medicíně v Indii, Číně, Japonsku a Thajsku pro své účinky na

rychlejší hojení ran nebo zastavení krvácení, ale i při horečkách, snižování krevního cukru a třeba i na

dobré trávení.

Japonské zelené čaje

Zelený čaj je v Japonsku nejpěstovanějším čajem vůbec. Pěstuje se zejména v oblasti Ujo a

prefektuře Shizuoka, ale můžeme ho najít i v jiných částech jižního Japonska. Zelený čaj je

neodmyslitelnou součástí života tamějších obyvatel.

Na rozdíl od čínských zelených čajů se k přerušení oxidace používá většinou horká pára a čaj se

během čajového obřadu prošlehá,aby se více promísily chutě a čaj měl tu správnou zelenou barvu.

 

Druhy japonských čajů

Druhy japonských čajů se dělí podle jejich způsobu zpracování a chuti.

番茶 Bancha (běžný čaj)

Základní třída japonského zeleného čaje. V japonsku běžně podávaný k jídlu, díky nízkému obsahu

kofeinu je vhodný i k večernímu popíjení. Nálev bývá světle zelenožluté barvy, chuť bývá výrazná,

často s tóny mořských řas.

煎茶 Sencha (sekaný čaj)

Nejrozšířenější typ japonského čaje. List, jehož oxidace byla zastavena napařením, je svinut do

tenkých tmavě zelených jehliček. Sencha označuje způsob zpracování čaje, lze se tedy setkat s čaji

velmi nízké kvality až po zcela ručně zpracované exkluzivní čaje, jejichž cena dosahuje takřka

astronomických hodnot.

冠茶 Kabuse (zakrytý čaj)

Kabusé je čaj zpracovaný stejným způsobem jako Sencha, liší se však tím, že čajovníky byly před

sklizní na 10 dní zastíněny. Takové čaje pak mají chuť jemnější a méně trpkou nežli klasická Sencha.

玉露 Gyokuro (Nefritová rosa)

Čaj, který bývá často špatně označován za nejkvalitnější japonský čaj. Ve skutečnosti se opět jedná o

čaj, pro který je charakteristický především způsob zpracování. Je produkován z čajovníků, které byly

před sklizní 30 dní stíněny a pro jeho výrobu jsou vhodné jen některé kultivary (např. Gokoh,

Saemidori, ...). Nálev těchto čajů bývá velmi plný, kulatý, zelenobílé "mléčné" barvy a velmi syté,

nasládlé chuti. V těchto čajích bývá nejzřetelnější typická chuť umami.

抹茶 Matcha (drcený čaj)

Velmi kvalitní práškový zelený čaj používaný zejména při čajových obřadech. Nižší sorty čaje Matcha

se používají i v potravinářství - jako příchuť do zmrzlin a jiných japonských sladkostí.

玄米茶 Genmaicha (čaj s hnědou rýží)

banča s přídavkem pražené hnědé rýže (genmai).

茎茶 Kuicha (stonkový čaj)

Čaj produkovaný z "odpadu" z výroby čajů Sencha či Gyokuro. Dle sorty bývá v tomto čaji různý podíl

řapíků, čajové prachu a zlomkového listu. Chuť většinou bývá lehčí, s výraznými trávovými tóny.

焙じ茶 Hojicha (na pánvi sušený čaj)

Pražená Kukicha.

玉緑茶 Tamaryokucha

Zelený čaj, někdy označovaný též jako Guricha, který bývá svinut po vzoru čínských čajů do

zakroucených "drátků". Tím se liší od všech ostatních japonských čajů. U některé čajů Tamaryokucha

byla oxidace zastavena lehkým pražením, namísto napaření lístků. Takový čaj se pak označuje jako

Kamairi Tamaryokucha. Chuť těchto čajů bývá plná, lehce pečená, nasládlá, u nejvyšších sort pak

částečně připomíná čaje typu Gyokuro.

Autor článku:r edpinneapple


Pošlete nám i vy vaše články, budeme se na ně těšit.

 

Komentáře

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

1 2

avatar of aea
Uživatel
   
26.12.2015 18:41 | # 18

aea

Děkuji za tento článek!

Od krve máš ruce, Falko, od krve máš šat. Shoř, shoř, Falko! Za všechny svoje zlé činy, v mukách, v ohni budeš plát! - z knihy Zaklínač
avatar of natsan
Uživatel
   
29.08.2015 12:39 | # 17

natsan

Zajimavy clanek a jde se hledat nejblizsi cajovna :o :D

,,Abychom přežili, tak lpíme na tom, co známe a čemu rozumíme. A říkáme tomu realita.''
avatar of majumachi
Uživatel
   
12.08.2015 13:38 | # 16

majumachi

Já bych bez čaje nemohla asi ani žít, mám ho moc ráda, vypiju jich i několik denně, proto mě tenhle článek potěšil. Zas jsem se dozvěděla něco nového. Ráda bych je někdy zkusila, ještě jsem neměla tu příležitost je ochutnat. Děkuji za pěkný článek :)

avatar of ghul
Uživatel
   
15.07.2015 21:59 | # 15

ghul

skveli clanok

avatar of Kasei
Uživatel
   
11.07.2015 17:58 | # 14

Kasei

Díky za super článek. Zelený čj mám moc ráda, ale rozhodně jsem o něm tolik nevěděla :D

avatar of Saraj_
Uživatel
   
09.07.2015 14:51 | # 13

Saraj_

Díky za článek. Téměř nic z toho jsem nevěděla, ale teď už můžu zajít do čajovny a budu vědět, co chci.

avatar of Wran
Redaktor
   
07.07.2015 09:03 | # 12

Wran

Japonské zelené čaje mi nikdy moc nezachutnaly. Je to tím způsobem výroby čaje - napařování. Když už zelený čaj, tak pražené. Největší zálibu jsem však nalezl v peurech a dargeelinzích. Sám se k čajům dostavám často, protože nyní nově pracuji v Dobré čajovně v Brně. Každopádně díky za článek, alespoň se dostane povědomí o čajích o něco dál. :)

Ten kdo ví, nemluví. Ten kdo neví, mluví. - Mistr Lao-c
avatar of Nakamura
Uživatel
   
21.06.2015 21:54 | # 11

Nakamura

Ham ham...Ten pocit když vypiju zekený čaj, lehnu a první co- článek o čajích :P

Nelituji, co způsobím. Já přece nic prohrát nemůžu:P
avatar of Aki_uchiha
Uživatel
   
20.06.2015 20:34 | # 10

Aki_uchiha

Vďaka tvojmu článku som sa o Zelenom čaji dozvedal mnoho užitočných veci. Pijem tento čaj ,ale taký klasický vo varných vreckách.

avatar of Taureshek
Uživatel
   
19.06.2015 22:32 | # 9

Taureshek

Já osobně piji Banchu v jedné malé čajovně u nás ve městě a je opravdu výborná. Znám se s majitelkou a ta má kontakt přímo v Japonsku, takže má ten čaj přímo od ní - pravý japonský ^_^ .

avatar of Matys
Uživatel
   
15.06.2015 17:46 | # 8

Matys

Zkus Čajovnu s příhodným názvem "Dobrá Čajovna". Tahle čajovna je hodně rozšířená v ČR ale i v zahraničí ;) Já třeba chodím do Liberecké Dobré Čajovny a jsem s ní velmi spokojený ^_^

avatar of Eden
Uživatel
   
15.06.2015 12:31 | # 7

Eden

mm~ pred chvíľkou som pila matchu :33 najradšej pijem matchu, senchu a mugichu >-<

avatar of evergreen
Uživatel
   
15.06.2015 06:11 | # 6

evergreen

Kde je nejbližší čajovna? :D

Moudro dne: A man can't just live on carbohydrates alone... - Spike Spiegel
avatar of tesssa
Uživatel
   
14.06.2015 22:49 | # 5

tesssa

Ja osobne preferuji cinske bile caje, ale kdyz je caj kvalitni nepohrdnu ani zelenym. Dekuju za clanek. Rozhodne si musim nektere vyjmenovane caje vyzkouset.

avatar of Lissa777
Uživatel
   
14.06.2015 22:04 | # 4

Lissa777

Pěkné ;)
To v jedné naší kavárně začali nově dělat čaj Matcha ve všech možných i nemožných způsobech...
Dost mi chutnal, snad ho tam budou mít ještě dlouho ;)

1 2