Yakisoba aneb japonské smažené nudle

Smiling_Buddha

Autor: Smiling_Buddha

Korektoři: Popcorn

Vytvořeno: 11.09.2015 23:59
Kategorie: Japonská kuchyně
Zobrazeno: 13400x
Komentováno: 43x

Obrázek - Yakisoba aneb japonské smažené nudle

Poslední články autora

Smažené nudle jsou velmi typické pro většinu asijských států. V japonsku tomu říkají Yakisoba, je to rychlý, snadný a chutný pokrm.

Příblížím vám studenstkou verzi :)

Ingredience (pro 4 osoby)

  • 6 porcí nudlí na smažení od firmi VIMIXA (V balení je 8)
  • zelenina (pórek, mrkev, paprika, sójové klíčky)
  • 5 vajíček
  • 300g masa (pokud chcete méně tučné, můžete použít maso kuřecí nebo hovězí. Já jsem použil vepřové)
  • kvalitní sójová omáčka
  • sůl (v Asii použivají místo soli omáčku rybí nebo ustřičnou, evropanům může smrdět, je to na vás)
  • pepř
  • olej či tuk na smažení

Příprava

  1. Nejprve si namočíme nudle do teplé vody a necháme je 2-3h odstát. Na obalu máte napsané vařit ve vroucí vodě 15 minut, ale to nedělejte, nudle budou rozvařené a nebudou tak chutné.
  2. Nasekáme si zeleninu na malé kousky. Tvrdší zeleninu (mrkev, paprika) si dáme odděleně od té měkčí (pórek) 
    Určitě do nudlí nedávejte  zeleninu typu (rajčata, okurka, salát a cuketu jednoduše takové, které obsahují hodně vody)
    Nasekaná zelenina
  3. Dále si nakrájíme maso na tenké nudličky (pokud toho chcete mít hodně), nebo stačí proužky o velikosti 1cm. Maso osolíme, opepříme, přidáme trochu oleje a pořádně promícháme. 
    Maso a nudle
  4. Do misky si rozklepeme 5 majíček a rozmícháme. Vajíčka nesolíme, přijdou tak o svojí chuť a aroma.
    Vajíčka
  5. Na rozpálenou pánev dáme olej, přidáme tvrdší zeleninu, orestujeme a okořeníme solí a pepřem, ale jen decentně. Jakmile zelenina lehce změkne, dáme ji stranou do dózy na pozdější práci.
    Zelenina na pánvi
  6. Na pánev přidáme maso, olej už muset dávat nemusíme, jelikož už jsme ho dávali do masa. Maso orestujeme do zlatova (hněda, ale nespálit). Jakmile bude maso hotové, přidáme 1 lžičku kvalitní sójové omáčky a orestujeme. Maso opět dáme stranou.
  7. Jako poslední přípravu si uděláme míchaná vajíčka, mám rád kusy vajíček v nudlích. Rozmíchaná vajíčka dáme na rozpálenou pánev s troškou oleje a za stálého míchání je doděláme. Nyní je ten správný čas vajíčka osolit a opepřit. Někteří vajíčka přidávají během smažení nudlí, ale já to tak nedělám.
    Vajíčka na pánci
  8. Nyní na pánev dáme trošičku oleje a nudle. Promícháme, zakryjeme pokličkou a při mírném plameni necháme restovat tak 3-4 minuty. Musíme hlídat, aby se dole nepřipalovaly. K nudlím přidáme 1 polévkovou lžíci rybí omáčky nebo špetku soli a opět restujeme. Když už se z nudlí bude kouřit (vodní pára, ne spálený kouř), tak přidáme 2 polévkové lžíce sójové omáčky. Tím budou mít naše nudle tu správnou barvu. Opět promícháme a restujeme tak 3 minuty.
  9. Posledním krokem je, že do hotových nudlí přidáme pórek, jelikož se dělá velmi rychle. Pak přidáme všechny hotové ingredience, které jsme dali stranou (zelenina, maso, vajíčka). Pokud se ptáte, proč  je tam dáváme tak tak pozdě,  je to kvůli tomu, aby zelenina a vajíčka neztratily svojí barvu kvůli sojové omáčce. Všechno opět orestujeme a dochutíme pokud je potřeba.
    Vše smíchané
  10. ITADAKIMASU
    Hotovo

 

Tyto nudle mají velmi mnoho variant přípravy (já jsem použil to co jsem měl zrovna po ruce na kolejích :D) a je jen na vás, jak si je vylepšíte. Své výtvory můžete postovat do komentářů.

Mějte se fajn a dobrou chuť,
Smiling Buddha

Komentáře

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

1 2 3

avatar of MomokoChan
Uživatel
   
16.07.2017 23:51 | # 43

MomokoChan

Arigato! Nudle jsem zkoušela bez receptu na vážně mnoha způsobů. Ale nejvím mi chutnali asi se zeleninou a houbami natož že krom ryb nejím maso.


avatar of hubco00
Uživatel
       
11.11.2015 20:45 | # 42

hubco00

(1000x) mňam je to fakt dobré, zo začiatku som sa toho bal (v mojom podani to vypadá hrozne :D ) ale je to tak či tak perfektné. Arigatoo. :D

What is thaat? hmm I don't know!
avatar of Luppi
Uživatel
   
28.10.2015 14:23 | # 41

Luppi

Super článek! Děkuji :)

avatar of schoking
Administrátor
     
28.10.2015 10:22 | # 40

schoking

mno tak si jdu dneska udělat takovou alternativu tohohle receptu nudle mam udon předvařený v pytliku , kuřecí maso ,cibuli, zeli, ustřicovou omáčku, sojovku, chilli pastu , houby ( jsou z lesa) , tak mi držte palce ať to za stálého míchání nesypu do hajzlu :D
ještě jsem uvažoval že tam dám místo normálního zelí, kimchi aby to bylo trošku nakyslé ale to bych si ho musel napřed znova udělat a nesežrat ho všechno :D
tak dopadlo to na vybornou diky za napad jenom sem si to trosku poupravil.
maso jsem delal na sezamovem oleji nesolil jsem to ale pouzil jenom sojovku a ustricovou omacku a tmavou sojovou omacku misto sitake zampiony

DONT PANIC !
avatar of razielus
Uživatel
       
22.10.2015 07:27 | # 39

razielus

Ja teda nevim, ale kdyz jsem v Japonsku a kdekoliv si dam Yakisoba, tak to rozhodne nechutna po sojovce, ale ma to dost nasladlou chut.. sojovku a nakladanej zazvor si clovek muze normalne vzit na stole, stejne jako u nas sul a pepr (v lepsich restauracich Maggi :D) podle me tam cpou vsude tuhle omacku, kterou urcite v Japanu prodavaj na litry..

http://www.japamania.cz/otafuku-yakisoba-omacka-500-ml-p1509

:)
avatar of Mexafell
Uživatel
     
21.10.2015 21:36 | # 38

Mexafell

U mě se z toho stalo tradiční víkendové jídlo. Oprabdu to chutná úžasně. Děkuji za recept!

Když se ty nudle dají do teplé a ne vlažné, změknou rychleji a jsou přitom stejně dobré :-)

avatar of melanie
Uživatel
   
20.10.2015 19:09 | # 37

melanie

Jde se vařit :33 :D

avatar of Orion Alchemist
Uživatel
   
17.10.2015 21:58 | # 36

Orion Alchemist

Díky, teď nemusim hledat, své oblíbené jídlo z restaurace

měj se ! P.S. Kamen mudrcu se už nevyrabí. Ted frčí všehno, co se tyče Nano.
avatar of Petacik
Uživatel
   
07.10.2015 13:46 | # 35

Petacik

Díky za skvělý recept :) Nejsem sice žádný kuchař, ale určitě si to v nejbližší době zkusím udělat, vypadá to totiž hrozně dobře :D

Proč se stále dívám na anime? Je to jednoduché, miluji jak vždy, když se dodívám na nějaké úžasné anime a už si říkám, že lepší prostě nenajdu, najde se nové...a ještě lepší!
avatar of McLuke
Donátor
   
05.10.2015 13:25 | # 34

McLuke

Suprový recept, díky. Vtipné je, že na přední straně obalu nudlí je kanji + angličtina, ale na boku je nálepka: "Tradiční český výrobek" :D

avatar of Kizac
Uživatel
   
02.10.2015 20:51 | # 33

Kizac

Na indii nic,ale pokud jsem psal/a in di.ck e tak je tam ××× anj. :)

avatar of crue
Uživatel
   
29.09.2015 19:48 | # 32

crue

ehh co je špatného na Indii?

avatar of crue
Uživatel
   
29.09.2015 19:46 | # 31

crue

tyhle dělám taky ale ještě rychlejší a levnější je to se žampiony a kari. Jednoduše nakrájet cibuli dle chuti (já preferuju větší kousky), přidat žampiony a pokud chcete klidně i nějaké to maso, orestovat a když je to tak napůl hotové přidat kari(množství a typ podle chuti, já mám nejradši in×××é). Jinak pokud do směsi nepřidáte nudle ale smetanu (nejlepší Rama Cremefine na vaření) dostanete super omáčku ke špagetám :-) Dělám to už léta a zatím všem chutnalo.

avatar of Fixenn
Uživatel
   
28.09.2015 11:10 | # 30

Fixenn

Dvě lžíce sojovky bylo na ty nudle moc mi přijde.. měl jsem je hodně tmavý ale jinak výborný (y)

avatar of shikikivo
Uživatel
   
27.09.2015 01:06 | # 29

shikikivo

arigato

1 2 3